Im Odori
Image default
Business / Transportation and Logistics

Bromfiets olie kopen

Je staat in de scooterwinkel of kijkt in de scooter onderdelen webshop en zoekt naar de juiste bromfiets olie. Je ziet verschillende merken met indrukwekkende labels en mooie namen… Maar welke bromfiets olie moet je kopen en waarom? Vooral de aanduiding met “Getal W Getal” blijkt heel verwarrend. Waarom zijn er eigenlijk verschillende soorten bromfiets olie en welke moet je gebruiken?

 

Koud, warm, heet

Olie reageert op temperatuur, maar niet elke bromfiets olie reageert hetzelfde op elke temperatuur. Daarom hebben de fabrikanten van bromfiets olie mengsels gemaakt om de dikte van olie zo betrouwbaar mogelijk te maken. Hoe kouder het is, hoe lager de waarde moet zijn, en andersom.

 

Het getal voor de W

Laten we het eenvoudig houden en kijken naar het getal voor de letter W, dat is voor bromfiets olie eigenlijk de belangrijkste waarde. We kiezen achter de W in dit voorbeeld de waarde 40. Een bromfiets olie met waarde 5W40 is vooral geschikt in de winter omdat de olie dan meer vloeibaar is. Bromfiets olie met een waarde van 15W40 is juist meer geschikt voor de zomer en zal in de winter wat “stroperig” worden. Te dun en te dik is beide niet zo goed. Omdat je niet elk seizoen toe bent aan het verversen van de olie is 10W40 in de meeste gevallen de juiste keuze. Dat is een type bromfiets olie waar je eigenlijk het hele jaar rond goed mee kunt rijden.

 

Wat je in ieder geval niet moet doen is het experimenteren met verschillende soorten olie door elkaar, en vaak wisselen van bromfiets olie. Dat kan schade berokkenen aan het motorblok en dan ben je verder van huis. Kijk voor je olie gaat vervangen altijd eerst in de handleiding, daar wordt altijd per merk en type aangegeven welke bromfiets olie het meest geschikt is.

http://www.e46.nl/verkeer/scooter-olie-kopen-online/